11 април 2008

Проектът накратко

Туторството е широко разпространена в Западните университети практика на ориентиране и подпомагане на студентите във факултетските дела, извършвано като задължение от преподавателите. Преподавателят установява по-близко познанство с 5-6 студента, вниквайки в техните образователни, професионални и житейски планове.

Този контакт е по-обогатяващ от чисто учебния и допринася и за личностното развитие на студентите. Поради пълната незаинтересованост на повечето преподаватели в Университета, такава практика никога не е била прилагана у нас.

Слаб аналог на тутора е курсовият ръководител, който според личната си мотивация отговаря за цял курс от 60-120 студенти. Тази практика е по-често срещана и е разпространена в СУ "Св. Климент Охридски", но не и във ФЖМК.

И понеже изоставаме и в двете насоки, студентското самоупрваление (ФСС) си постави целта бързо, но въпреки това качествено, да развие система за подпомагане при първите стъпки на колегите от първи курс в академичния живот и академичната обстановка. Целта ни е в тази система да участват както преподаватели, така и студенти.

Благодарим на колегите от ФСС на Философски Факултет, че ни позвлиха да използваме тяхна информация, за подкрепата и за така необходимото ни ноу-хау.

Преподавателите

Студентското самоуправление има уверението на деканското ръководство в лицето на заместник-декана по учебната и международна дейност доц. д-р Теодора Петрова, че от учебната 2008/2009 г. във Факултета ще има курсови ръководители, които да помогат на колегите от първи курс поне в частта с административните процедури. Съвсем скоро всички преподаватели от Факултета, които имат електронна поща, ще получат информация за проекта и покана да станат курсов ръководител. Това заължение, отговорност и предизвикателство е напълно доброволно.

Студентите

Студентското самоуправление във Факултета по журналистика и масова комуникация организира възможността студенти от горни курсове да подпомагат първокурсниците в началото на техния академичен живот.

Туторът (може да го наричаме и "наставник") е опитен студент, ангажиран с подпомагане на първокурсници в ориентацията им във Факултета.

В какво се изразява помощта за първокурсниците:

> Информация – насочване на първокурсниците къде и как да търсят информация по даден въпрос. Хубаво е, когато имаме готов отговор и спестяваме време и нерви на колегите, но още по-важно е да ги научим да търсят успешно информацията, а не само да им я даваме наготово.

> Консултиране – даване на мнения и насоки по определени проблеми. Нашият опит в справяне със стандартни и нестандартни ситуации и избор на решения, свързани с преподаватели, администрация, курсове, извънучебни дейности, е специфично и ценно познание. Добре е да го предаваме като студентско ноу-хау на по-младите от нас.

> Подкрепа – емоционално внимание, грижа и вдъхване на увереност в собствените сили. Ние сме част от една студентска общност с близки проблеми и ценности. Пренебрегван елемент от приобщаването към общността е искрената загриженост и подкрепа и тяхното отворено показване на хората, които в момента чувстват нуждата от сигнали, че са добре дошли, че не са сами.

> Развитие – условно казано. Имаме предвид ранно ориентиране в смисъла на образованието и важността на активното отношение към него. В Университета взимаме това, за което сме готови и желаещи, за разлика от училището. Критичното и диалогично мислене са необходимост. И най-вече - помагаме на хората да станат независими и автономни личност, действаме като решителен контрапункт на чиновническото и авторитарно отношение на някои преподаватели и служители, които създават пасивни, мърморещи и тревожни млади хора.

Отношения с първокурсниците

Всеки наставник се грижи за 5-8 първокурсници. Комуникацията между тях зависи от взаимноудобно уговаряне - срещи на определен период или връзки по телефона и мейла.

Кой подпомага подпомагащите?

Имате на разположение информационни материали - "Пътеводител на студента", Правила за студентите. Имате пълната подкрепа от Студентското самоуправление (ФСС) с информация, логистика и въздействие при проблеми и конфликти!

Организация

Създаваме мрежа от наставници във ФЖМК с подкрепата на ФСС. Наставниците ще получават постоянна подкрепа и достъп до ФСС, ще имат теми във форума и всички средства за лична и виртуална комуникация. Наставляваните студенти могат да са тутори догодина.

Няма коментари: